Improvisatie workshop

In samenwerking met Jazz Maastricht en de jazz afdeling van het Conservatorium Maastricht biedt de stichting Muziek Jong voor Oud in 2021 een Improvisatie workshop aan.
Deze workshop, waarbij spontaan muziek wordt gemaakt, is ontwikkeld met de Kobranie methode. Tijdens de Improvisatie Workshop worden de deelnemers in een halve cirkel opgesteld. Na een introductie van de Kobranie workshopleider, waarbij verschillende “directietekens” (handgebaren, kleuren, woorden of bordjes; allemaal aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers) worden uitgelegd en geoefend, ontstaan er spelenderwijs spontane muziekstukken, gespeeld door de muzikanten van de jazz afdeling van het Conservatorium Maastricht.
Spelenderwijs worden de cliënten geactiveerd en het brein geprikkeld. De opbouw van de workshop kent meerdere lagen. Eerst wordt er gewerkt met hoog/laag, snel/langzaam, hard/zacht. Vervolgens worden er details als sfeer, emotie, stijl en klank toegevoegd.
De Improvisatie Workshop is zeer geschikt als aanjager voor sociale participatie met muziek improvisatie als middel. Daarnaast maakt het ‘zelf muziek maken’ hersenstructuren actief. Motorische en hogere cognitieve functies worden geactiveerd in het brein. Bij improvisatie wordt alles in het brein aangesproken: je geheugen, je emoties, je cognities en je beslisvaardigheden. Dit maakt de workshop uitermate geschikt voor ouderen in Limburgse verpleeg- en verzorgingshuizen.